8 manieren om nieuw talent te vinden in de zorg
Hoe trek je talent effectiever en efficiënter aan in de zorg?
HR- en recruitmentprofessionals in zorg en welzijn hebben vaak te maken met een enorme druk om snel en effectief talent aan te trekken. Met een groeiend tekort aan geschikte kandidaten wordt het steeds belangrijker om innovatieve en efficiënte methoden te gebruiken om talent te vinden en te behouden. In dit artikel vind je enkele strategieën en tools om het wervingsproces in de zorg te optimaliseren en talenten aan te trekken.
1. Bouw een sterk employer brand op
Een sterk employer brand is van essentieel belang om potentiële kandidaten aan te trekken in de zorg. Het helpt om de reputatie van jouw organisatie te versterken en om potentiële kandidaten te laten zien wat jouw bedrijf te bieden heeft. Kandidaten zijn op zoek naar zorginstellingen die aansluiten bij hun persoonlijke waarden en waar ze kunnen groeien. Laat kandidaten de unieke kenmerken van jouw zorginstelling zien. Waarin blinkt jouw zorginstelling uit? Leveren jullie zorg die de patiënt centraal stelt, of werken jullie met innovatieve technologie? Door een aantrekkelijk en oprecht verhaal te vertellen over jouw werkomgeving, trek je zorgprofessionals aan die jouw waarden en doelen delen.
💡 Tip van Tellent
Recruitee CareersHub
De CareersHub van Recruitee kan je helpen bij het showcasen van jouw employer brand en het aantrekken van nieuw talent. Met de CareersHub bouw je bijvoorbeeld gemakkelijk een werken-bij site en houd recruitment-data bij zonder de hulp van een ontwikkelaar of marketeer. Met aangepaste pagina’s kun je je bedrijfswaarden, team, kantoren en vacatures laten zien.
Tips voor het opbouwen van een employer brand
Het opbouwen van een sterk employer brand is cruciaal om zich te onderscheiden van andere zorgorganisaties. Een positief en herkenbaar imago trekt meer geschikte kandidaten aan. Hier volgen een aantal concrete tips:
- Maak employer branding een speerpunt in je recruitmentstrategie. Stel een employer brand manager aan als dit nog niet is gebeurd.
- Meet de effectiviteit van jullie employer branding activiteiten en stuur bij waar nodig.
- Wees actief op social media en deel content over het werk in de zorg. Reageer ook op reacties en vragen van klanten of kandidaten.
- Zorg voor een aantrekkelijke en informatieve carrièrepagina op de website met succesverhalen en vacatures. Of creëer een aantrekkelijke werken-bij site met behulp van de CareersHub in Recruitee.
- Gebruik storytelling in je wervingscampagnes om kandidaten een goed beeld te geven van het werken bij jullie organisatie. Laat bijvoorbeeld medewerkers en patiënten aan het woord.
- Analyseer wat jullie unieke waardepropositie is als werkgever en communiceer dit intern en extern. Benadruk bijvoorbeeld de prettige werksfeer, doorgroeimogelijkheden of maatschappelijke impact.
2. Maak gebruik van moderne recruitment methoden
Het traditionele recruitmentproces is vaak tijdrovend en inefficiënt. Maak gebruik van moderne methoden om het proces te stroomlijnen en tijd te besparen. Maak bijvoorbeeld gebruik van talentpools zoals die van Recruitee waarin potentiële kandidaten kunnen worden opgenomen en benader ze proactief wanneer je vacatures open hebt staan. Maak ook gebruik van automatiseringstools zoals een Applicant Tracking System (ATS) om het wervingsproces te stroomlijnen en te automatiseren.
Binnen Recruitee vind je tal van mogelijkheden om jouw recruitmentproces te stroomlijnen en te moderniseren. Dit omvat opties zoals een Talent Pool, het sollicitatieproces via mobiele applicatie, integratie met AFAS, een mobiele app en geavanceerde dashboards, sjablonen en automatiseringsmogelijkheden.
3. Investeer in technologie
Technologie kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het werven van talent in de zorg. Maak gebruik van innovatieve tools en software om het wervingsproces efficiënter te maken. Gebruik bijvoorbeeld een geautomatiseerd sollicitatieproces om het aantal handmatige taken te verminderen en de doorlooptijd te verkorten. Maak ook gebruik van data-analyse om inzicht te krijgen in het wervingsproces en om de effectiviteit ervan te meten.
Binnen Recruitee vind je bijvoorbeeld ook een handige AI-schrijftool die je kan helpen bij het creëren van effectieve vacatureteksten. Hier volgen nog een aantal tips om het volledige potentieel van technologie in recruitment te benutten:
Implementeer een recruitmentsoftware systeem voor het beheren van het volledige wervingsproces.
Maak gebruik van AI-chatbots om een deel van de communicatie met kandidaten te automatiseren.
Maak gebruik van AI-schrijftools zoals binnen Recruitee om sneller vacatureteksten te kunnen schrijven.
Video-interviews kunnen live gesprekken vervangen in eerdere sollicitatieronden
Digitale assessments geven snel inzicht in vaardigheden van kandidaten.
Social sourcing tools doorzoeken profielen op social media om passief talent te vinden.
4. Verbeter de kandidaatervaring
In de concurrerende zorgsector is het cruciaal voor recruiters om zich te onderscheiden door een goede candidate experience te bieden. Een positieve ervaring trekt niet alleen toptalent aan, maar verhoogt ook de reputatie van de organisatie als een begeerde werkgever. Dit is essentieel in een sector waar gekwalificeerde professionals vaak meerdere opties hebben. Door de ervaring van potentiële werknemers te verbeteren, bouw je een sterk employer brand op en zorg je voor een grotere betrokkenheid en loyaliteit vanaf het eerste contact.
Om de ervaring van kandidaten te verbeteren kun je het beste focussen op een persoonlijke en positieve benadering. Stem communicatie af op individuele behoeften en geef inzicht in de cultuur en waarden van je organisatie. Zorg voor duidelijke functieomschrijvingen met heldere verwachtingen en vereisten. Bied flexibiliteit in werkplekken en -tijden, zoals deeltijdwerk of thuiswerkmogelijkheden, om de tevredenheid en retentie te verhogen. Licht alle carrièremogelijkheden uit om talent aan te trekken en verzamel feedback na interviews om het wervingsproces te verfijnen en de ervaring van kandidaten te verbeteren.
Hier zijn nog enkele tips om de kandidaatervaring te verbeteren:
- Vernieuw en verkort het sollicitatieproces waar mogelijk om tijd te besparen.
- Communiceer proactief met kandidaten over planning en voortgang.
- Beperk de tijd tussen de sollicitatie en reactie. Reageer binnen enkele dagen.
- Geef afgewezen kandidaten concrete feedback om van te leren.
- Vraag kandidaten na afloop om hun ervaring te evalueren en gebruik de input om het proces te verbeteren.
- Implementeer wervingstechnologie voor een snelle en persoonlijke ervaring.
5. Maak gebruik van sociale media en online platforms
Sociale media en online platforms zijn de perfecte plek om talent in zorg en welzijn aan te trekken. Maak gebruik van platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter om vacatures te promoten en potentiële kandidaten te vinden. Gebruik doelgerichte advertentiecampagnes om de juiste doelgroep te bereiken. Je kunt de advertenties zo ontwerpen en targeten dat ze verschijnen in de feeds van personen met interesses, kwalificaties of functietitels gerelateerd aan zorg.
Hier zijn wat extra tips:
Geef kandidaten een kijkje in de keuken
Post niet alleen vacatures, maar deel ook verhalen, testimonials en dagelijkse momenten uit je zorginstelling. Dit geeft een authentiek beeld van de werkomgeving.
Doelgerichte advertenties
Maak advertenties die specifiek gericht zijn op mensen met bepaalde vaardigheden, ervaringen of binnen een bepaalde geografische locatie.
Bouw een community
Moedig interactie aan door vragen te stellen en discussies te starten rondom relevante zorgthema's.
Showcase successen
Deel succesverhalen en carrièreontwikkelingen van huidige werknemers om te laten zien hoe je investeert in je personeel.
Video en live-uitzendingen
Gebruik de kracht van video om een dag in het leven van je zorgprofessionals te laten zien of houd live Q&A sessies om vragen van sollicitanten te beantwoorden.
6. Investeer in doorgroeimogelijkheden
Om talent aan te trekken en te behouden, is het belangrijk om te investeren in opleiding en ontwikkeling. Bied medewerkers mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en hun vaardigheden en kennis uit te breiden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van interne trainingen en ontwikkelingsprogramma's, of door het ondersteunen van medewerkers bij het volgen van externe opleidingen en certificeringen.
Hier zijn enkele extra tips:
Implementeer mentorship programma's: Koppel ervaren werknemers aan nieuwkomers of minder ervaren personeel voor begeleiding en kennisoverdracht.
Faciliteer loopbaanplanning: Werk samen met medewerkers om duidelijke carrièrepaden binnen de organisatie te schetsen en hen te helpen hun professionele doelen te bereiken.
Stimuleer deelname aan professionele netwerken: Moedig medewerkers aan om deel te nemen aan relevante netwerken en conferenties, wat niet alleen hun vaardigheden verbetert, maar ook het imago van je organisatie verhoogt.
Bied toegang tot online cursussen en webinars: Maak leren flexibel en toegankelijk door een breed scala aan online leermiddelen aan te bieden.
Door deze tips te implementeren laat je zien dat je als organisatie waarde hecht aan de groei en ontwikkeling van je personeel, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een sterkere binding met de organisatie en een hogere werktevredenheid.
7. Benadruk het belang van een goede work-life balance
Eén van de belangrijkste redenen voor mensen om uit de zorg te vertrekken is de hoge werkdruk. In de zorg is een goede balans tussen werk en privé daarom essentieel. Benadruk in vacatures en tijdens het sollicitatieproces het belang van een goede work-life balance en bied ondersteuning aan medewerkers om deze balans te vinden. Implementeer bijvoorbeeld flexibele werkschema's en besteed genoeg aandacht aan het welzijn van medewerkers.
- Controleer en meet het werkgeluk van medewerkers: Houd regelmatig enquêtes onder medewerkers om hun behoeften en zorgen over werk-privébalans te begrijpen en aanpassingen te maken waar nodig.
- Promoot gezondheid en welzijn: Organiseer welzijnsprogramma's en activiteiten zoals yogalessen, meditatiesessies, of gezondheidsworkshops om stress te verminderen.
- Moedig pauzes en vakanties aan: Stimuleer werknemers om pauzes te nemen gedurende de dag en gebruik te maken van hun vakantiedagen om te ontspannen en te herstellen.
- Implementeer een luistercultuur: Zorg voor een open deur-beleid waar medewerkers hun zorgen kunnen delen over werklast en persoonlijke verplichtingen.
8. Zet in op diversiteit en inclusie
Een divers en inclusief team versterkt de betrokkenheid en prestaties van je personeel. Richt je op beleid dat actief diversiteit en inclusie bevordert. In de zorg is een divers en inclusief team niet alleen waardevol voor betere patiëntenzorg, maar het zorgt ook dat iedereen zich welkom en begrepen voelt.
Diversiteit en inclusie moet een kernonderdeel zijn van elke moderne zorginstelling. Laat zien hoe belangrijk dit voor je is in hoe je werft en wie je werft. Een open en diverse werkomgeving trekt de beste kandidaten aan en zorgt ervoor dat ze blijven. Met een sterke focus op diversiteit en inclusie maak je van jouw zorgorganisatie een plek waar iedereen graag wil werken en waar patiënten de best mogelijke zorg krijgen.
Richt je recruitment daarom op een diverse groep kandidaten:
- Vermijd biased en discriminerende taal in vacatureteksten. Gebruik genderneutrale termen.
- Adverteer vacatures op kanalen gericht op vrouwen, culturele minderheden en mensen met een beperking.
- Werk samen met organisaties die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt.
- Train recruiters en hiring managers in onbewuste vooroordelen (unconscious bias).
- Meet diversiteitscijfers en stel doelen om de organisatie diverser te maken.
Het aantrekken van talent in de zorg blijft een uitdaging vanwege het tekort aan gekwalificeerde kandidaten. Door effectieve wervingsstrategieën te implementeren, zoals het opbouwen van een sterk employer brand, het gebruik van technologie en het bieden van doorgroeimogelijkheden, kun je succesvol talent aantrekken en behouden. Zorg ervoor dat je organisatie een aantrekkelijke werkplek is en investeer in diversiteit en inclusie. Met deze strategieën kun je jouw recruitmentprocessen optimaliseren en het beste talent aantrekken.
De coronacrisis heeft de problematiek alleen maar vergroot. In 2020 keerden wel 85.000 ervaren oud-zorgmedewerkers terug in het vak, goed voor 18% van alle nieuwe instroom. Maar tegelijkertijd steeg het aantal inactieve zorgverleners naar 54%. Ook opvallend is dat ondanks de enorme personeelstekorten nog altijd 17.400 werklozen met een zorgachtergrond zijn. Blijkbaar slagen zij er niet in een baan te vinden.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de 'strijd om talent' in de zorg toeneemt. Zo wordt inmiddels 25% van de zorgmedewerkers benaderd door recruiters en werkgevers voor andere functies. Ook het aantal online vacatures steeg het afgelopen jaar explosief met 51%, vooral voor fysiotherapeuten, tandartsassistenten en thuiszorgmedewerkers.
Kortom, de arbeidsmarkt in de zorg staat enorm onder druk en de problematiek rondom personeelstekorten blijft voorlopig nijpend. Met gerichte maatregelen valt naar verwachting nog veel extra zorgpersoneel te mobiliseren, maar de uitdaging blijft groot.
Recruitee by Tellent: voor recruiters in de zorg
Als recruiter in de zorg begrijpen we jouw uitdagingen: tijdrovende recruitmenttaken, de druk om snel de juiste kandidaten te vinden en op te vallen in een competitieve markt. Daarom stroomlijnt Recruitee by Tellent je recruitmentproces met gebruiksvriendelijke automatiseringen, sjablonen en gecentraliseerde processen, waardoor je meer tijd overhoudt voor wat echt telt. Profiteer van onze Talentenpools en AI-schrijftool om efficiënt topkandidaten aan te trekken. Met CareersHub verbeter je bovendien je employer branding, zodat jouw organisatie echt opvalt.